Aankoopmakelaar inschakelen

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op dinsdag 11 augustus 2015.


Wie een huis wil kopen of verkopen doet er verstandig aan om een makelaar in dienst te nemen.  Een makelaar adviseert bij het bepalen van de verkoop- of aankoopprijs en het opstellen van contractvoorwaarden. In ruil voor deze hulp rekent een makelaar zogenaamde courtage; een klein percentage van het bedrag waarvoor u het huis verkoopt of koopt. Natuurlijk bent u niet verplicht om een makelaar in te schakelen, maar doet u er verstandig aan om te bedenken of u zelf in staat bent om zonder een makelaar te handelen. Het inschakelen van een makelaar kan in u in sommige gevallen duizenden Euro’s opleveren. In Nederland opereren duizenden makelaars. Het is daarom verstandig om meerdere gesprekken in te plannen en in zee te gaan met de makelaar waarbij u het beste gevoel hebt.

De aanschafprijs van een huis is voor veel mensen niet iets dat ze zomaar kunnen betalen. De meeste mensen zullen daarom een hypotheek of ook wel een hypothecaire lening aanvragen. Een hypotheek is een geldlening waarbij een registergoed, bijvoorbeeld onroerend goed, als onderpand dient. Op het moment dat u uw hypotheek niet kunt betalen, wordt de hypotheekverstrekker eigenaar van het onderpand. Eigenlijk is uw huis dus een soort borg.

Op de hypothecaire markt is veel aanbod. Wie niet goed weet waar hij moet beginnen, kan ervoor kiezen om een hypotheekadviseur in dienst te nemen. Een hypotheekadviseur helpt u met hypotheek vergelijken. Omdat een hypotheek over het algemeen voor dertig jaar wordt afgesloten, doet u er verstandig aan om u in ieder geval goed in te lezen en voor te bereiden. U dient de toekomst in acht te nemen en bovendien rekening te houden met wisselende hypotheekrentes. Wie niet de juiste hypotheek kiest kan later in problemen geraken. Hypotheekadviseurs rekenen net als makelaars een fee. In ruil daarvoor helpen ze u bij het nemen van de juiste keuze.