Verhuren en onderhoud, waarom je juist nu je CV ketel na moet laten kijken?

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op dinsdag 12 september 2017.


Exact vorig jaar rond deze tijd schreef ik een artikel over de onderhoud van uw huurwoning. En wat vliegt de tijd! Inmiddels zijn we weer een jaar verder en staat de herfst weer voor de deur. De afgelopen week hebben we te maken gehad met dalende temperaturen én veel, heel veel regen. Niet gek dus dat de eerst meldingen met lekkages en niet werkende CV ketels weer binnenkwamen.

 

Onderhoud van de CV ketel, wie doet wat?

Als verhuurder hoort u een onderhoudscontract aan te gaan voor de CV ketel. De jaarlijkse controle door een erkende CV monteur is dus uw taak als vastgoed eigenaar. Vaak komt u erachter dat er iets mis is met de CV ketel in de door u verhuurde woning, als de huurder belt met de melding dat de verarming het niet meer doet én dat er geen warm water is. Uiteraard gebeurd dit altijd op vrijdag om 16.30 als er geen CV monteur meer te bereiken is. Heeft u eindelijk een CV monteur te pakken gekregen dan blijkt dat u niet de enige bent die een CV monteur nodig heeft. Om uzelf en de huurder een hoop stress te besparen is het raadzaam om nu vast de CV ketel te laten controleren.

 

Wat moet de huurder doen?

De huurder is verantwoordelijk voor het klein onderhoud mits dit geen buitensporige kosten met zich meebrengt én hier geen specialistische kennis voor nodig is. Denk hierbij aan het bijvullen van de ketel, ontluchten van de verarming en het schoonhouden van de ketel.

 

Wat kunt u als verhuurder doen om de huurder te helpen?

Heeft u net een woning gekocht die u wilt gaan verhuren? Dan raad ik het ten zeerste aan om de CV ketel te laten controleren voordat de huurder zijn intrek neemt in de woning. Zorg ervoor dat de ketel schoon is, dat alle filters goed zijn en dat de druk goed is. Zorg er tevens voor dat alles in de woning aanwezig is om de ketel bij te vullen. Hiermee bedoel ik een zogenaamde bijvul slang en dat deze ook aangesloten kan worden op een kraan en de ketel.

 

Waarom is dit belangrijk?

In de praktijk maken wij vaak mee dat een verhuurder onderhoudskosten en plichten op zich neemt die eigenlijk voor de huurder zijn. Het kan namelijk voorkomen dat een CV ketel niet meer werkt. U wordt door de huurder gebeld dat er geen verwarming is. U belt als goed verhuurder uiteraard direct een loodgieter. Wat blijkt later? De ketel had niet voldoende druk en de loodgieter heeft deze slechts bijgevuld. U krijgt een hoge rekening want u betaalt voorrijkosten én een opslag als de loodgieter in het weekend geweest is. Vervolgens berekend u de kosten door aan de huurder omdat het bijvullen voor rekening van huurder is. Een huurder zou als verweer kunnen voeren dat de ketel bij aanvang huurovereenkomst al niet goed werkte etc. Om dit soort discussies uit de weg te gaan is het raadzaam om ervoor te zorgen dat u voorafgaand aan de huurovereenkomst de ketel na laat kijken.

 

Als u wel wilt investeren in vastgoed, maar niet de tijd heeft om de administratie van het vastgoed, zoals beheer, boekhouding en verhuur te regelen, dan is het wellicht een idee in een vastgoedfonds van Max Property Group te investeren.

 

Geschreven door drs. Esther Dekker, vastgoed directeur Max Property Group Nederland en specialist op het gebied van vastgoed en verhuur in Rotterdam.

 

Over Drs. Esther Dekker

Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt.

 

De combinatie tussen theoretische kennis en veel praktijkervaring in de Rotterdamse Vastgoedmarkt maakt dat ik op vele vastgoed vlakken professioneel advies kan geven en actief mee kan denken in de wensen van vastgoedbeleggers. Zowel op praktisch niveau als op strategisch niveau.

Wilt u meer weten over investeren in ons vastgoedfonds? Neem dan gerust een kijkje op onze website www.maxpropertygroup.com. Tevens kunt u een persoonlijke afspraak maken met een van onze adviseurs.