Stapt u vandaag nog in een beleggingspand?

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op woensdag 28 november 2018.


De markt van beleggingspanden is de afgelopen paar jaar een lucratieve business gebleken. Echter komen ook net uit een crisis en er zijn alweer geluiden dat de economie weer in een nieuwe dip kan raken. Wat betekent dit voor uw vastgoedbelegging?


De waarde van een beleggingspand is afhankelijk van vraag en aanbod. Als de economie minder goed draait, kan de waarde van uw belegging dalen. Maar hoe groot is dit risico en is het vandaag de dag nog wel een interessante belegging?


Een beleggingspand is vaak een belegging op een lange termijn. Als de economie enkele jaren tegenzit kan dat tijdelijk negatieve gevolgen hebben voor de investering maar als u het geld vele jaren niet nodig heeft valt onroerend goed onder de noemer beperkt risico.


Zeker als er belegd wordt in een pand met huurders, zijn er ook als de pandwaarde daalt altijd nog de huurinkomsten. Maar ook een huurder kan vertrekken. Inkomsten zijn dus nooit gegarandeerd, in tegenstelling tot de uitgaven. Want los van de aanschaf zorgen onderhoud en inflatie ervoor dat stilstand in vastgoed achteruitgang betekent. 


Vooraf een goede waardebepaling laten uitvoeren, en inzicht in de kwaliteit van het pand, zijn daarom zeker noodzakelijk. Maar zelfs als de prijs marktconform is, kan het misgaan. De geschiedenis toont aan dat het vaak goed gaat, maar recent waren er ook perioden met dalende pandprijzen. Wees dus zeker van uw zaak als u ervoor kiest om te beleggen in vastgoed.


Beleggen in een pand voor eigen gebruik

Wilt u een bedrijfsruimte kopen voor eigen gebruik? Dan kan het ook bij dalende prijzen een interessante belegging zijn. Alleen al omdat het u meer vrijheid en zekerheid biedt om te ondernemen op uw eigen manier. Zeker in gebieden waarin de huur u mogelijk een vergelijkbaar kostenplaatje had opgeleverd als de rente en aflossing van de financiering voor het eigen pand, kan dit een goede keuze zijn.


Wanneer u een eigen pand wilt aankopen is het belangrijk om te kijken naar een hypotheek die bij u en uw situatie past. Wees daarom zeker van uw zaak en vergelijk alle mogelijke oplossingen met elkaar om tot het beste besluit te komen.


Het kan ook voorkomen dat er verbouwd moet worden aan een woning. Een verbouwing kan een grote kostenpost zijn en een langere tijd duren. Als de verbouwing dringend is maar het geld op dat moment niet aanwezig is kan een lening de oplossing bieden om het toch tijdig te kunnen realiseren. Geld lenen vergelijken op Geld.nl zorgt ervoor dat u direct de lening met de laatste rente vindt en u dus niet onnodig te veel betaalt.


Een beleggingspand om rendement

Is het niet voor eigen gebruik maar wilt u investeren in vastgoed vanwege rendement? Dan is het wellicht een lastigere keuze, zeker in een jaar waarin er veel onzekerheid heerst over de economie. Een goede belegger zal kunnen inschatten in welke regio prijzen al op hun top zitten, in welke regio de vraag naar panden zal stijgen en waar dus buitenkansjes te vinden zijn.


Als je hier een goede neus voor hebt, bieden beleggingspanden vaak een goed rendement. Investeer dan vooral in panden die aansluiten bij uw kennis. Bijvoorbeeld in een bepaalde regio of in panden die u zelf kunt opknappen. Is er geen synergie of expertise? Dan is de aankoop van een of enkele panden na enkele jaren van stijgende prijzen een risicovollere belegging.


Beleggen in een vastgoedfonds

Een alternatief kan dan een beleggingsfonds zijn. U investeert dan in de expertise van de fondsbeheerders. Aangezien het hun business is zouden zij moeten kunnen inschatten in welke panden er wel of niet moet worden belegd. Daarnaast spreidt u via een fonds uw geld in meerdere panden, waardoor het risico van de ultieme miskoop kleiner wordt.


Nog minder risico loopt u als u slechts een deel van uw vermogen in vastgoed investeert en daarbij kiest voor spreiding in zowel de regio als in type gebruik. Grote internationale vastgoedfondsen zijn niet alleen afhankelijk van Amsterdamse of zakelijke invloeden, maar investeren in woningen, winkels en kantoren wereldwijd. Als deze ook nog dividend uitkeert kan deze op lange termijn een interessante belegging zijn. Al kan ook een fonds in waarde verschillen, en is hier de zekerheid van rendement dus allesbehalve zeker.

 

Of het momenteel een goed moment is om te beleggen in een pand is dus vooral een afweging die u zelf dient te maken. Spaart u voor een uitgave die u in de komende jaren wilt maken? Dan is de belegging, mede dankzij de grote investering en eventuele kosten die hierbij komen kijken een risicovolle zaak. Maakt u zelf gebruik van het pand, of mikt u echt op de lange termijn? Dan kunnen huurinkomsten, dividend of schaarste op de vastgoedmarkt uiteindelijk een mooie aanvulling op uw beleggingsportefeuille zijn.