Amsterdam onttrekt zich volledig aan landelijk beeld winkelhuurprijzen

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op woensdag 2 januari 2019.


De huurprijzen voor fysieke winkelruimte in Nederland zijn in de afgelopen twaalf maanden voor het zesde opeenvolgende jaar gedaald. De gemiddelde huurprijs bedraagt nu €655 per m2 per jaar. Een jaar eerder was dat €669. Daarmee ligt de gemiddelde huurprijs op een vergelijkbaar niveau als in 2007. Dat blijkt uit het jaarlijkse huurprijzenonderzoek van JLL.

 

JLL onderzocht de ontwikkeling van de huurprijzen op 189 Nederlandse winkellocaties in de periode tussen 1 januari 2018 tot 1 januari 2019. Daaruit blijkt dat in de afgelopen 12 maanden op veel locaties de huurprijzen stabiel zijn gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal locaties met een dalende huurprijs nam in de afgelopen 12 maanden iets af. De huurprijs steeg op 11 locaties, in 98 gevallen bleef deze gelijk en 80 locaties lieten een huurprijsdaling zien.

 

Kernfeiten

• In het afgelopen jaar bleef de gemiddelde huurprijs voor 52% van de onderzochte locaties stabiel. Op 42% van de locaties daalde de gemiddelde huurprijs.

• Kleine steden laten relatief gezien nog altijd de sterkste huurprijsdaling zien. In 2019 ligt de gemiddelde huurprijs in steden met minder dan 100.000 inwoners 4,5% lager dan een jaar eerder.

• Amsterdam is een uitzondering op het totale marktbeeld, daar blijft de gemiddelde huurprijs stijgen als gevolg van de groeiende bezoekersstromen.

Amsterdam koploper

Amsterdam is de absolute koploper wanneer het om de tophuurprijzen gaat. De top-5 van locaties in Nederland met de hoogste huurprijs bestaat volledig uit Amsterdamse winkelstraten. Ook is Amsterdam koploper als het gaat om de stijging van de gemiddelde huurprijs. Sinds 2005 is de gemiddelde nominale huurprijs op de beste locaties van Amsterdam gestegen met maar liefst 88%. Voor het gemiddelde van Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven geldt over dezelfde periode een prijsstijging van 15%.


Zie het hele artikel hier