Zo bouwt u een vastgoedportefeuille op

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op maandag 16 november 2020.


Vraagt u zich af hoe u een vastgoedportefeuille kunt opbouwen? Hoe u van beleggingspand naar een tweede, een derde of zelfs meer gaat? Dit spreekt veel mensen tot de verbeelding, maar lijkt tegelijkertijd ook een ver-van-mijn-bed-show. Met onderstaand stappenplan kunt u serieuze stappen maken richting een eigen vastgoedportefeuille.

Start bij het begin 

Beginnende particuliere vastgoedbeleggers dienen eerst een goede basis te hebben, voordat ze verder kunnen met het opbouwen van een portefeuille. Voordat u zich afvraagt hoe u een tweede beleggingspand kunt kopen, is het belangrijk dat u al een eerste pand in uw bezit hebt en dat u deze goed heeft aangekocht en verhuurt. U heeft op dat moment namelijk al inkomen uit uw investering. Dit is vaak nodig om op verder te bouwen. Een goed eerste beleggingspand heeft een aantrekkelijke aankoopprijs. Dit is cruciaal omdat u zo marge heeft voor tegenslagen en een grotere kans heeft op een toekomstige verkoop met hoge overwaarde. Wanneer u te weinig eigen vermogen heeft en kiest voor geld lenen zijn uw rentelasten lager bij een lage aankoopprijs. Let altijd goed op verborgen kosten, zoals hoge erfpachtkosten, hoge VvE kosten en achterstallig onderhoud. Ten slotte moet het pand goed verhuurbaar zijn, omdat dit de waarde in verhuurde staat bepaalt. 

Financieren en herfinancieren

De meeste startende particuliere vastgoedbeleggers kunnen dit niet uit eigen financiële middelen aanschaffen maar hebben een vastgoedhypotheek nodig. Doorgaans heeft u minstens 20 procent eigen middelen nodig om een hypotheek te krijgen. Het eerste beleggingspand is dan ook vaak het moeilijkst om aan te schaffen. De volgende stap is het herfinancieren van uw eerste beleggingspand. Hierdoor kunt u zonder inleg van nieuwe eigen middelen een tweede beleggingspand aanschaffen. Allereerst bepaalt u de waarde in verhuurde staat, meestal zo'n twaalf keer de jaarhuur. Van de waarde in verhuurde staat is het mogelijk om tot 80 procent te herfinancieren. Doorgaans moet u de restschuld bij de huidige hypotheekverstrekker aflossen om een volgende financiering te krijgen. Het kan zijn dat hier een boeterente bij opgeteld wordt. Het bedrag dat u overhoudt na het aflossen van de eventuele restschuld bij herfinanciering, kunt u gebruiken als inbreng van eigen middelen voor de uitbreiding van uw vastgoedportefeuille.

Tijd nemen

Het opbouwen van een vastgoedportefeuille vereist tijd, kennis en ervaring. Met de tijd leert u steeds meer. Het is belangrijk om te starten met een goede basis, omdat dit bepalend is voor het succes van verdere financieringsmogelijkheden. Neem dus zeker de tijd voor het aanschaffen van een eerste beleggingspand, zodat u daarop verder kunt bouwen. Beleggingspanden.nl presenteert iedere week een aantal beleggingspanden die mogelijk passen bij uw zoekprofiel. Ook kunt u eenvoudig zoeken in het totale aanbod van beleggingspanden