Hoe herken je een duurzaam pand?

25-11-2018

Voordat je in een pand gaat beleggen, wil je er natuurlijk alles over weten. Of het pand duurzaam is, bijvoorbeeld. Hoe herken je een duurzaam pand en wat zijn de voordelen ervan?

 

Waarom een duurzaam pand?

Een duurzaam pand kan zowel een oud pand als nieuwbouw zijn. Bij de bouw of verbouwing is rekening gehouden met de invloed ervan op het milieu. Investeren in een duurzaam pand heeft verschillende voordelen. Om te beginnen is het goed voor het imago van je bedrijf: steeds meer consumenten waarderen duurzaamheid bij ondernemers. Als je een pand koopt om te verhuren, is duurzaamheid ook belangrijk. Veel huurders geven de voorkeur aan een zuinig bedrijfsgebouw of woning vanwege het milieu en lagere energielasten. Het is niet voor niets dat duurzame panden gemiddeld 9% meer waard zijn dan niet-duurzame panden. Bovendien leveren ze ongeveer 10% meer huur op. Tot slot is de werkomgeving in een duurzaam pand gezonder.

 

De buitenkant

Als je een pand wilt kopen dat duurzaam is, moet je weten hoe je zulke panden herkent. Van de buitenkant zijn duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en kleine windmolens, zichtbaar. Ook zie je er vaak hergebruikte materialen en milieuvriendelijke materialen, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen. Verder kun je ze herkennen aan bijvoorbeeld een regenton voor tuinberegening of de toiletten, buitenverlichting via ledlampen en oplaadpunten voor elektrische auto’s. Ook hebben sommige duurzame gebouwen een speciale kunststof dakbedekking die airconditioning overbodig maakt.

 

Duurzame binnenkant

Niet alleen de buitenkant van een pand kan duurzaam zijn, maar natuurlijk ook de binnenkant. Ga je een pand bezichtigen, kijk dan of de (vloer)verwarming via een warmtepomp wordt geregeld en of er ledlampen worden gebruikt. Eventueel zou je je nog verder kunnen verdiepen in de mogelijkheden om een warmtepomp te plaatsen in het pand aangezien dit de waarde van het pand aanzienlijk verhoogt en de energiekosten naar beneden brengt. Het is nog beter als de verlichting bewegingssensoren heeft, zodat bepaalde ruimtes alleen bij daadwerkelijk gebruik verlicht worden.

 

Verder kun je letten op de isolatiewaarde van muren, ramen en vloeren. Hoe beter het pand geïsoleerd is, hoe minder geld je moet betalen voor de energierekening. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat er geen warmte verloren gaat. Denk aan dubbelglas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Ook een muur die bedekt is met planten is een duidelijk teken dat bij de inrichting rekening is gehouden met het milieu.

 

Certificaten

Behalve op dingen die zichtbaar zijn, kun je ook letten op certificaten als je op zoek bent naar een duurzaam pand. Om te beginnen is er de EPC, een verplichte duurzaamheidsberekening voor panden. Daaruit kun je al afleiden hoe duurzaam een gebouw is. Daarnaast zijn er tegenwoordig nog veel meer certificaten die de duurzaamheid van een pand aangeven. De BREEAM en de PHPP zijn een paar heel bekende. Panden worden vaak op basis van de punten energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde getoetst.

 

Lagere energiekosten

Is het pand dat je op het oog hebt niet duurzaam? Dan kun je het natuurlijk zelf milieuvriendelijker maken. Omdat een duurzaam pand veel lagere energie- en onderhoudskosten heeft, heb je de investeringen er snel weer uit. Besparen op energie kan ook als je de goedkoopste leverancier kiest. De kosten van energie vergelijk je snel en gemakkelijk online. Je kunt meteen kiezen voor duurzame stroom.

 

 

Volg ons
©2021 | Beleggingspanden.nl
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.