Liever een pand kopen dan sparen!

4-3-2018

Spaargeld over? Koop een pandje als belegging. Makelaars in deze regio zien dat steeds vaker particulieren hiertoe overgaan. De grote steden Woerden, Gouda en Alphen, waar de woningnood al het hoogst is, zijn het populairst.


De starters zijn de dupe. Voor hen wordt het op de toch al overspannen woningmarkt alleen maar lastiger om een huis te kopen


Landelijk is het aantal particuliere beleggers dat zich op de woningmarkt roert, de afgelopen 10 jaar verdubbeld, wijzen cijfers van het Ministerie van Volkshuisvesting uit. Als particulier kun je tegenwoordig beter je geld steken in stenen. Dat levert meer rendement op - tussen de 5 en 8 procent op jaarbasis - dan een spaarrekening bij de bank.


Als verkoper kan het interessant zijn om je huis te verkopen aan een particuliere belegger. Die kan het in veel gevallen zonder voorbehoud van financiering kopen, omdat hij het geld op de bank heeft staan.


In Alphen zijn met name de appartementen tot 1,5 ton interessant voor particuliere beleggers, weet makelaar Gerben Hak van makelaarskantoor Drieman. Het aanbod hiervan stagneert echter. ,,Naar een appartement van 1,5 ton met een actieve vereniging van eigenaren heb je geen omkijken. Deze leveren het beste rendement op. Je kunt beter twee relatief goedkopere panden kopen dan een duur.''


 

Hoofdprijs

Hak ziet in de praktijk dat beleggers onder de vraagprijs gaan zitten en niet de hoofdprijs betalen. Gevolg is dat starters die niet buiten de boot willen vallen, de vraagprijs en zelfs daar boven bieden. Een halfjaar geleden lag de beleggingsgrens voor particulieren in Alphen nog op 1,2 tot 1,3 ton, aldus Hak.


In Woerden komt makelaar Anton Gevaert ook regelmatig particuliere beleggers tegen. Zij zijn dan met name geïnteresseerd in courante appartementen (maximaal twee slaapkamers) tot 200.000-225.000 euro. Een prijsklasse die ook populair is bij starters.


In Gouda ziet makelaar Christian Hokke van makelaarskantoor Lefeber het afgelopen jaar steeds meer particuliere beleggers meelopen bij bezichtigingen. Volgens Hokke kopen de beleggers wel bewust: courante appartementen tot 1,5 ton. Hiervan is het aanbod in Gouda niet groot, wat de prijs opdrijft.

 

 

Relatief laag

Hokke wijst erop dat de huizenprijzen in Gouda het afgelopen al zijn gestegen omdat gezinnen uit Utrecht, Den Haag en Delft hun heil zoeken in Gouda. Daar zijn de koopprijzen nog relatief laag.


Rotsvast is de grootste verhuurder van vastgoed in Nederland en heeft vestigingen in onder meer Gouda. Eigenaar Pim Jehee signaleert sinds begin vorig jaar een verdubbeling van het aantal particuliere beleggers op de verhuurdersmarkt, vergeleken met daarvoor. Jehee ziet dat Gouda bij beleggers populairder is dan Alphen. Een verklaring hiervoor heeft hij niet.

Volg ons
©2021 | Beleggingspanden.nl
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.