Projectontwikkeling: vraag en aanbod

De ontwikkeling van vastgoed kende de afgelopen jaren weinig hoogtepunten, maar het tij lijkt nu toch echt gekeerd te zijn. Steeds meer nieuwbouw- en verbouwprojecten worden ontwikkeld en vervolgens in de markt gezet. Na jaren van economische malaise is het nu dringen op de markt van projectontwikkeling. Een markt die inmiddels flink achterloopt, waardoor de behoefte aan vastgoed niet meer aansluit op het aanbod, zowel op de woningmarkt als in het commercieel vastgoed.

 

Verschuiving op de woningmarkt

Op de woningmarkt vindt al jaren een verschuiving plaats. Waar voorheen een groot tekort aan woningvoorzieningen leidde tot de bouw van talloze wijken met eengezinswoningen, zien we tegenwoordig juist een tekort aan kleine woningen. Er is een structurele toename van het aantal volwassenen zonder kind, alleenstaanden en eenoudergezinnen. Een eengezinswoning is dan snel te groot en/of te duur.

 

Hoewel zelfbouw een tijd erg populair is geweest lijkt dit ook niet de oplossing te brengen. De meeste zelfbouw projecten zijn grote huizen en deze bevinden zich meestal ook niet op populaire plaatsen in de binnenstad. Bovendien lijkt een volledig zelfbouw project voor de meeste mensen te hoog gegrepen te zijn.

 

Juist daarom is er ook meer georganiseerde projectontwikkeling nodig. Dan kunnen projectontwikkelaars ervoor zorgen dat hun projecten beter matchen met de vraag naar woningen in de markt. Of het nu gaat om een belegging in een nieuwbouwproject of beleggen in een renovatieproject: het is altijd belangrijk rekening te houden met de vraag. Schakel daarom een expert in wanneer je meer begeleiding kunt gebruiken.

 

Projectontwikkeling op de kantorenmarkt

Op de markt van kantoren sluit het aanbod ook niet meer aan op de vraag. Met name door de structurele toename van het aantal freelancers, startups en kleine bedrijven is er een tekort aan kleine kantoren en werkplekken. Ook in deze markt is er weinig ontwikkelt tot zo’n 2 jaar geleden. Er komen nu steeds meer kantoren die inspelen op de veranderende behoefte aan kantoorruimte.

 

Met name veel Amsterdamse kantoren beschikken tegenwoordig over kleine units en coworking spaces voor freelancers. Bovendien zijn er ook steeds meer gunstig gelegen locaties die over flexwerkplekken en kleine kantoren beschikken, denk aan kantoorruimte Schiphol. kleinere steden die inspelen op deze trend, veel kantoorruimtes in Haarlem beschikken namelijk ook over flexibele werkplekken en kleine kantoorunits.

 

Het belang projectontwikkeling

Goed doordachte en op feiten gefundeerde projectontwikkeling is essentieel voor Nederland, zowel op de woningmarkt als op de markt van kantoren. Gebeurt dit niet of voor een bepaalde periode niet tot weinig? Dan ontstaan er situaties waarbij het aanbod steeds verder afwijkt van de vraag. Dat is voor niemand goed.