Duurzame woning voor de verhuur image

Duurzame woning voor de verhuur

16-12-2020

Heeft u een beleggingspand op het oog dat u wilt aankopen voor verhuur? Dan is dit direct een uitstekend moment om uw beleggingspand duurzaam te verbouwen. Dit levert u meer rendement op, verhoogt de woningwaarde en u draagt uw steentje bij aan een beter milieu. Dit zijn een aantal voordelen van het verduurzamen van een woning voor de verhuur.
 

Meer rendement


Er zijn diverse redenen waarom een duurzame woning meer rendement geeft. Allereerst telt de energieprestatie van de woning mee in de puntentelling, wat betekent dat u een hogere huurprijs kunt vragen. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving dat de voornaamste redenen dat particuliere beleggers hun woningen energiezuiniger maken verhoogde verhuurbaarheid en waarde-behoud zijn. Particuliere beleggers zijn nu al aan het anticiperen op toekomstige aanscherpingen van het beleid. Huurders profiteren van een lagere energierekening en meer wooncomfort wanneer een huis verduurzaamd is. Zo zorgt een enkel zonnepaneel al voor een korting op de energierekening en zorgt isolatie voor minder tocht en een beter reguleerbaar binnenklimaat. De korting op de energierekening rekent de verhuurder vaak door in een verhoging van de huurprijs.
 

Woningwaarde verhogen


De waarde van een woning wordt bepaald door de locatie en de woning zelf. Door het wooncomfort aan de ene kant te verhogen en de woonlasten aan de andere kant te verlagen, stijgt de waarde van het beleggingspand. Naast de oppervlakte, het aantal kamers en een nette keuken en badkamer, hebben isolatie, de energiekosten en de milieuvriendelijkheid van het huis een grote invloed op de waarde. Ook niet onbelangrijk: mogelijke overheidsmaatregelen kunnen het in steeds grotere mate verplicht stellen om duurzame aanpassingen te maken aan de woning. Huizen die dit niet hebben, verliezen op dat moment waarde. Het is dan beter om nu alvast te beginnen met verduurzamen in plaats van dat er straks een hoop verschillende zaken in één keer opgepakt moeten worden.
 

Beter milieu


De reden dat we van het gas afstappen en steeds meer duurzame energie verbruiken, is het verlagen van de CO2-uitstoot. Isolatie, bijvoorbeeld, levert een verlaging in CO2-uitstoot op, zorgt ervoor dat een woning voorbereid is op aardgasvrij en energieneutraal wonen en zorgt voor lagere energiekosten en minder kou en tocht. De verantwoordelijkheid voor het verlagen van de CO2-uitstoot ligt volgens de overheid bij de verhuurder. In het verleden waren er verschillende manieren waarop de overheid de verhuurder compenseerde voor de uitvoer van isolerende werkzaamheden, bijvoorbeeld met de Stimuleringsregeling Energieprestatie huursector (STEP). Deze subsidie is niet langer beschikbaar, maar als verhuurder is het altijd verstandig om regelmatig te controleren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van subsidie en financiering. Dit maakt het nog aantrekkelijker om een woning voor de verhuur te verduurzamen.

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.