Wat heb je nodig om het maximale uit je beleggingspand te halen image

Wat heb je nodig om het maximale uit je beleggingspand te halen

27-10-2022

Succesvol je pand beleggen is niet eenvoudig. Het aanschaffen van een pand is een ding, maar het maximale uit je beleggingspand halen is een tweede. Wat de maximale huurprijs van je pand is, wordt bepaald aan de hand van het puntensysteem van Rijksoverheid. Wil jij meer huur ontvangen en meer uit je beleggingspand halen? Dan kan je met behulp van bijvoorbeeld een aannemer wat extra punten halen om in de andere categorie te belanden.

Hoe werkt het puntensysteem?

Aan de hand van het aantal punten wordt bepaald hoe hoog de maximale huur mag zijn. Het aantal punten wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de WOZ-waarde, de afwerking van de badkamer, het oppervlakte, het energielabel, etc.

Waar valt winst te behalen?

In sommige aspecten van de puntentelling heb je weinig invloed op, zoals of je pand een rijksmonument is bijvoorbeeld. Andere onderdelen zoals de keuken, het sanitair, de verwarmde vertrekken, etc. zijn wel te veranderen en kan je dus extra punten mee bemachtigen.

De ruimte verdeling

Met de puntentelling van je huurpand is de oppervlakte van de slaapkamers, de woonkamer, de keuken en de badkamer(s). Dit samen opgeteld zijn de vertrekken. Het oppervlakte van de overige ruimtes, zoals de bijkeuken, berging, zolder, garage, etc., is minder waard dan de vertrekken. Wanneer je dus veel ruimte over hebt in je overige ruimtes, kan het de moeite waard zijn om een aantal vierkante meters toe te voegen aan de vertrekken.

Verwarm je vertrekken

Waar ook punten te behalen zijn is bij de verwarming van de ruimtes. Heb jij dus nog een aantal ruimtes waar nog geen verwarming is? Dan kost dit je punten. Net als bij het oppervlakte zijn de punten voor de vertrekken hoger dan die voor de overige ruimtes.

Verbeter je energieprestatie

Variërend van de energielabels G t/m A++ krijg je punten. Daarom is het voor je maximale verhuurbedrag heel nuttig om je energielabel te verbeteren. Hoe beter je energielabel, hoe meer punten.

Keuken

Een mooie keuken is tijdens het verhuren van je pand al belangrijk. Zo ook tijdens de puntentelling van de maximumhuur van je pand. Een keuken met aan aanrecht t/m één meter levert je nul punten op, met een aanrecht t/m twee meter krijg je vier punten en een aanrecht van meer dan twee meter bemachtig je zeven punten. Afhankelijk van de afwerking van de keuken kan dit je punten maximaal verdubbelen.

Sanitair

Per sanitaire voorziening zoals toilet, wastafel, douche, bad, etc. krijg je een aantal punten. Net zoals als bij de keuken kan de afwerking van je badkamer je een verdubbeling van deze punten opleveren.

Meer uit je beleggingspand halen? Bekijk dan het puntensysteem van Rijksoverheid. Hier kan je overzichtelijk zien hoeveel punten en dus hoe hoog de maximale huur is. Speel hier op in en haal het maximale uit je beleggingspand.

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.