Pand transformeren naar (tijdelijke) culturele broedplaats image

Pand transformeren naar (tijdelijke) culturele broedplaats

1-12-2020

U heeft een leegstaand pand waar geen beweging in zit op de markt? Dan kunt u ervoor kiezen dit tijdelijk in te richten en te verhuren als een culturele broedplaats. Er zijn talloze zzp'ers die zitten te springen om een betaalbare werkplek: schrijvers, kunstenaars, koks en muzikanten.

Beleggingspand

Mocht u even niet weten wat met uw bedrijfspand aan moet en lijkt er voorlopig geen sprake van kans op verkoop, dan kunt u deze periode ook gebruiken om de ruimte te verhuren als culturele broedplaats. Er zijn veel kleine zelfstandigen die zitten te springen om een fijne en betaalbare werkplek. Een reguliere ruimte is voor hen niet betaalbaar en zij zitten continu met de vraag 'wat kan ik lenen' om iets fatsoenlijks te huren.

Waardestijging

Het gebeurt niet zelden dat panden die een dergelijke functie toebedeeld krijgen, weer gewilde objecten worden bij grote ondernemers. In diverse steden zijn specifieke (deels verlaten en verouderde) bedrijfsterreinen weer populair geworden bij grote bedrijven dankzij de hippe uitstraling die panden en omgeving gekregen hebben. Zo is in Alkmaar de culturele broedplaats Koel310 weer in trek bij kopers en is de bekendste oefenruimte voor muzikanten (dB's) in Utrecht de inzet van een stedelijke discussie geworden omdat het bedrijfsleven er heel graag mee aan de haal wil. De broedplaats is in trek.

Inspireren

Voordat het zover is, kunt u uw ruimte nuttig besteden en met uw huurders afspraken maken voor wat betreft het onderhoud. De periode dat het pand te koop staat wordt dan nuttig besteed, de omgeving gaat weer leven en de zzp'ers kunnen hun werk doen. U kunt het zien als een soort anti-kraak-constructie. En uiteindelijk wordt niemand blij van leegstand. Uw broedplaats kan worden verhuurd aan muzikanten, schrijvers, beeldend kunstenaars, IT'ers, koks (die er een kleine bedrijfscafetaria in kunnen runnen) en allerlei andere zelfstandigen. Ze ontmoeten elkaar in de centrale ruimte, inspireren elkaar en maken gebruik van elkaars vaardigheden. Uw als initiatiefnemer bent dus niet alleen blij met de nuttige besteding van uw pand, veel anderen zullen u dankbaar zijn.

Lange termijn

Ook huurders denken na over de langere termijn. Ze zullen weten (al was het maar via het huurcontract) dat het pand bij verkoop of definitieve verhuur weer leeggeruimd moet worden en ze op zoek moeten naar iets anders. Die flexibiliteit hoort bij een bestaan als zzp'er. Maar voor hetzelfde geld hebben ze zoveel sprongen gemaakt in hun carrière dat ze nu tegen commerciële voorwaarden kunnen huren. In de toekomst kijken kan natuurlijk niemand, maar feit is dat de wereld niet stilstaat en het internet veel mogelijkheden biedt aan kleine en beginnende ondernemers die soms maar een klein zetje nodig hebben om succesvol te zijn.

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.